Recept: Banaan-kikkererwtenmeel koekjes

Beste foodies en fitgirls van Nederland, vergeet die matige banaan-havermoutkoekjes. I know, ze zijn gezond, maar eerlijk is eerlijk, ze zijn ook wel een beetje taai en eigenlijk zijn we er stiekem wel een beetje op uitgekeken toch? Hoe moeten we dan onze koekjescravings stillen? Wat dacht je van deze banaan-kikkererwtenmeelkoekjes. Zelfde principe, maar dan tien keer beter. Waarom? Ik leg het je uit, lees snel verder.

Deze koekjes worden net als de banaan-havermoutkoekjes gemaakt met maar twee ingrediënten: banaan en kikkererwtenmeel. Even mengen en hop in de oven. Net zo gemakkelijk maar met een tien keer beter resultaat als je het mij vraagt. Waarom? Nou, hierom:

– Deze koekjes zijn net iets knapperiger dan de havermoutvariant. Ik vond het grote nadeel aan de havermoutkoekjes dat deze wat taai zijn. De kikkererwtenkoekjes zijn qua structuur dus echt een verbetering.
– De smaak van de koekjes is erg verrassend. Door het kikkererwtenmeel hebben de koekjes een licht nootachtige smaak. Heel subtiel, maar ik vind het erg lekker.
– Ten derde vind ik deze koekjes gewoon mooier. Ze worden mooi egaal bruin en zien er toch gewoon uit om op te vreten!
– Tot slot een gezondheidtechnisch voordeeltje. Beide meelsoorten, havermeel en kikkererwtenmeel bevatten ongeveer evenveel calorieën. Havermeel bevat 376 calorieën per 100 gram, kikkererwtenmeel bevat 382 calorieën per 100 gram. Daar hoeft je het dus niet voor te doen. Maaaar, terwijl havermeel ongeveer 14 gram proteïne per 100 gram bevat, bevat kikkererwtenmeel ruim 20 gram proteïne per 100 gram. Dat is een leuk voordeeltje voor de fanatieke sporters onder ons. En vergeet niet, kikkererwtenmeel bestaat natuurlijk gewoon uit gemalen kikkererwten, het is in feite dus een peulvrucht in poedervorm. De laatste tijd wordt steeds meer benadrukt hoe gezond peulvruchten wel niet zijn. Het voedingscentrum raadt zelfs aan een keer per week peulvruchten te eten. Gewoon deze koekjes eten dus, dan zit je helemaal goed.

kikkererwtenbanaankoekjes1.jpg

Kikkererwtenmeel kun je tegenwoordig gewoon bij de Appie kopen, maar ik raad je aan om de toko eens te bezoeken. Daar is het veel goedkoper. En met kikkererwtenmeel kun je veel meer dan alleen koekjes bakken. Zo maakte ik al eens wafelsgnocchi en pasta van kikkererwtenmeel.


Banaan-kikkererwtenmeelkoekjes

Ingrediënten voor 6 koekjes

– 1 middelgrote rijpe banaan
– 1/4 cup kikkererwtenmeel (te koop bij de o.a. de AH of toko)
– 1 blokje pure chocolade (ik gebruikte 72 %)
– een paar hazelnoten, fijngehakt

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Prak de banaan en roer het kikkererwtenmeel erdoor. Meng het beslagje goed zodat er geen klontjes in het beslag zitten.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier zes hoopjes beslag op. Smeer deze met de achterkant van een lepel uit tot platte rondjes.
4. Bak de koekjes een kwartiertje op 175 graden tot ze mooi goudbruin zijn.
5. Smelt ondertussen een blokje pure chocolade in de magnetron (of au bain marie als je het in de magnetron niet vertrouwd).
6. Haal de koekjes uit de oven en laat ze een beetje afkoelen. Doe wat chocolade op de koekjes en garneer ze met gehakte hazelnoten.

That’s it. Easy toch?

Advertenties

5 thoughts on “Recept: Banaan-kikkererwtenmeel koekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s