Lunch to-go: 5 tips voor een succesvolle lunchbox

Ik heb de afgelopen weken al een paar lunch to-go receptjes met jullie gedeeld. Aangezien de vakantie nu voor de deur staat is dit voorlopig de laatste lunch to-go. In dit blogje geef ik je 5 tips waarmee je zelf aan de slag kunt gaan om de lekkerste lunch to-go receptjes te maken. Na de vakantie help ik je weer verder met nieuwe lunch to-go inspiratie. Voor nu: 5 tips om van jouw lunchbox een gegarandeerd succes te maken.

1. Brood uit de diepvries

Als je een koelkast op je werk hebt is dat fijn. Zo blijft je homemade sandwich lekker vers en voorkom je ‘zwetende’ kaas of andere kleffe toestanden. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Als je je lunchbox de hele dag in je schooltas mee moet sjouwen is de kans groot dat je bammetjes er rond een uur of twaalf  een stuk minder aantrekkelijk uitzien dan toen je ze vanochtend smeerde. Zwetende kaas, kleffe kipfilet, I’ve been there too! Maar er is een manier om dit te voorkomen. Bewaar simpelweg je brood in de vriezer. ’s Ochtends haal je wat sneetjes uit de vriezer en deze beleg je zonder ze te ontdooien. Verpak ze vervolgens in wat zilverfolie. Op deze manier blijven de boterhammen veel langer koel. Zo heb jij tijdens je lunch een heerlijke verse homemade sandwich.

12934890_221602428212865_1769932654_n

2. Zompige brood

‘Smeerseltjes’, zo noemt mijn oma broodsalades als eiersalade en kip curry salade altijd. Super lekker, maar het nadeel van deze smeerseltjes op een lunch to-go sandwich is dat ze je brood wat zompig en vochtig kunnen maken. Hetzelfde geldt voor de plakjes tomaat of komkommer die je op je broodje gezond legt. Maar ook voor dit probleem heb ik dé oplossing. Neem een snee brood en leg hierop een groot blad ijsbergsla.Op dit blad sla smeer je wat van je favoriete broodsalade of leg je de plakjes tomaat, komkommer of andere ‘natte’ ingrediënten. Vervolgens leg je hierop weer een blad ijsbergsla en je eindigt met de andere snee brood. De vochtige ingrediënten zijn zo ‘gesandwicht’ tussen de blaadjes sla, waardoor het vocht niet in je boterham trekt. Een zelfde soort truc kun je toepassen wanneer je graag jam op je brood smeert. Jam heeft ook de neiging om in je brood te trekken. Door een laagje boter op je brood te smeren voordat je de jam erop doet voorkom je dit voor een groot deel.

3. Dressing apart

Deze tip ken je misschien al wel, zo niet, lees dan even verder want het is echt een life-saver. Wanneer je dressing over je salade doet, worden de sla en andere ingrediënten na een tijdje slap. Met de smaak is dan niets mis, maar ik heb toch liever een knapperig blaadje ijsbergsla dan een zielig slap blaadje. Daarom neem ik mijn dressing altijd apart mee. Deze giet ik dan net voor het eten over mijn salade. Sommige salade lunchboxen hebben een speciaal bakje voor de dressing, maar ook meer huis-tuin-en-keuken middelen kun je omtoveren tot dressing bakje. Zo gebruik ik vaak een klein glazen potje van de mini-verpakking Bonne Maman, een ideaal maatje (deze) of bewaar een bakje sambal van de afhaal-Chinees en was deze goed uit.

12930950_1022897434456264_163461393_n

4. Bouw je salade op zoals je boodschappentas

Als je je boodschappentas inpakt bij de kassa leg je de pakken melk niet op een zak met sla toch? Nee, waarschijnlijk niet, dan plet je alle sla. Je doet de zware boodschappen onder in de tas en daarop leg je de lichtere, meer kwetsbare producten. Precies dezelfde regel geldt voor het bouwen van je lunch salade. Onder in je bakje doe je de zwaardere ingrediënten zoals pasta, couscous, kip, komkommer, kaas of ei. Daarop leg je de meer kwetsbare producten zoals sla, verse kruiden of kiemgroenten. Bedenk dus van tevoren wat je allemaal in je salade wilt doen en bouw hem vervolgens op van zwaar naar licht. Een voorbeeldje: pasta, tomaatjes, olijven, mozzarella, rucola (en de dressing neem je apart mee, zie tip 3).

5. Prep, prep, prep

Ik snap dat je niet iedere ochtend zin hebt om een uitgebreide lunch to-go te bereiden. Daarom is een goede voorbereiding super belangrijk. Veel lunch to-go recepten kun je in grote hoeveelheden maken zodat je meteen voor een aantal dagen voorzien bent van een heerlijke lunch. Sommige salades zoals pasta-, couscous- of linzensalades kun je prima twee a drie dagen in de koelkast bewaren. Maak dus een grote kom en vul elke ochtend je lunchbox met deze salade. Voor salades met verse bladgroenten zoals sla of spinazie of voor salades met veel vochtige ingrediënten zoals tomaten is dit wat lastiger, deze blijven minder lang vers. Ook een lekkere homemade sandwich hoeft niet elke dag veel tijd te kosten. Maak bijvoorbeeld in het weekend een pot homemade eiersalade of kipsalade en smeer deze op een snee brood met wat sla. Dat kost ’s ochtends echt niet meer tijd dan het smeren van een boterham met pindakaas. En tot slot, de vriezer is je beste vriend. Ik bak in het weekend bijvoorbeeld vaak een grote omelet of fritatta met de restjes groente die ik nog in de koelkast heb (recept). Deze snijd ik dan in stukken die ik in de vriezer bewaar. ’s Ochtends is het dan een kwestie van een stuk uit de vriezer halen en in een bakje doen met wat brood. Tegen de tijd dat ik trek krijg is mijn fritatta ontdooit en heb ik een heerlijke eiwitrijke lunch met veel veggies.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan de tips. Als je nog vragen hebt, let me know!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s