Guilty pleasure: Appel-havermoutplaattaart van Tante Riëtte

Ik ben niet de enige in de familie die van bakken houdt. Mijn zusje stond toen ze vier jaar was al met een mixer in haar hand om appeltaart te maken en mijn Tante Riëtte bakt voor alle verjaardagen bij haar thuis altijd de lekkerste taarten. Laatst kwam ze naar me toe met een stukje appel-havermoutplaattaart. Zo’n heerlijk baksel, mét havermout verdient een plekje op mijn blog. 

Als je op zoek was naar een gezond receptje met havermout, dan moet ik je teleurstellen, want echt gezond is deze plaattaart niet. Maar hij is wel errrg lekker. De havermout geeft de bodem een lekkere crunchy structuur en appel met kaneel, dat is altijd goed toch? In het oorspronkelijke recept, dat mijn tante kreeg van haar schoonmoeder, zitten rozijnen. Mijn tante houdt daar niet van, dus zij deed deze er niet in. Ik vind dat juist erg lekker en gooi er graag een handje extra van in.

appel plaattaart 1.jpg

Met het recept hieronder maak je een grote plaattaart waar je de hele familie blij mee kunt maken. Mocht je nu niet zo’n grote familie hebben of gewoon iets lekkers voor bij de thee willen maken voor jezelf, halveer het recept dan en bak de plaattaart in een kleinere bakvorm zoals een brownie bakvorm.


Appel-havermoutplaattaart van Tante Riëtte

Ingrediënten:
– 500 gram zelfrijzend bakmeel
– 350 gram bruine basterdsuiker
– 250 gram havermout
– 400 gram boter, gesmolten
– 5 grote appels
– 1 kopje rozijnen
– 1 eetlepel kaneel
– Ter garnering (optioneel): poedersuiker

Extra: een plaattaart vorm

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Snijd de appels in blokjes en meng deze met de rozijnen en de kaneel. Voeg eventueel naar smaak wat meer kaneel toe.
3. Meng de havermout met de basterdsuiker en het zelfrijzend bakmeel.
4. Giet de gesmolten boter bij het havermengsel en meng dit goed door elkaar.
5. Doe het deeg in de taartvorm en druk het goed aan tot een bodem.
6. Verdeel het appelmengsel over de bodem en druk de appelstukjes een beetje in het deeg.
7. Bak de plaattaart 45 minuten in het midden van de oven.
8. Snijd de plaattaart in stukken en strooi hier eventueel nog wat poedersuiker over.

Tip: Deze plaattaart is ook erg lekker met wat walnoten. Hak wat walnoten fijn en strooi ze over de bovenkant van de taart.

Oh ja, en serveren met een bolletje vanille-ijs maakt het natuurlijk helemaal af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s