Recept: Couscous sushi met Aziatische komkommersalade

Couscous sushi, sushi gemaakt van couscous dus. Ik had het ook couscoushi kunnen noemen, maar dat vond ik te cheesy. Voor deze couscoushi (nou zeg ik het toch weer…) heb je maar een paar ingrediënten nodig en je draait hem zo in elkaar. Zin in een last minute friday sushinight? Het kan!

Ik experimenteerde al eerder met sushi. Een tijdje geleden maakte ik sushi van zilvervliesrijst en avocado voor I Love Health, dat recept vind je hier. Dit keer geen zilvervliesrijst maar volkoren couscous. Ik moet toegeven, een sushiroll maken met couscous is iets lastiger, maar als je het mij vraagt is het de moeite zeker waard.

In mijn couscoushi deed ik wortel, komkommer en mango – echt een aanrader om een keertje mango in je sushi te stoppen. Maar je kunt natuurlijk kiezen voor jouw favoriete sushivulling. Zalm, komkommer, wortel, tonijn, surimi, ananas, tofu, avocado, you name it.

couscous-sushi-2

En omdat we op friday sushinight natuurlijk ook aan onze veggies moeten denken, maakte ik een lekkere Aziatische komkommersalade on the side.


Couscous sushi met Aziatische komkommersalade

Ingrediënten (voor 8 stukjes sushi/1 persoon):
– 1 norivel
– 50 gram (volkoren) couscous
– 1 wortel
– 10 centimeter komkommer
– een paar blokjes diepvries mango (0ntdooid)
– peper en zout

Voor de Aziatische komkommersalade:
– 1/2 komkommer
– 1 theelepel azijn
– 1 theelepel limoensap
– 1 theelepel olie
– 1 theelepel sojasaus
– 1/2 theelepel honing
– wat sesamzaadjes

Extra: een sushimatje en een dunschiller

Bereiding:
1. Doe 50 gram couscous in een kommetje en giet hier kokend water over. Houd een verhouding van 1 deel couscous op 2 delen water aan. Dek het kommetje af met een bord en laat de couscous zo’n 5 minuutjes stomen.
2. Snijd ondertussen de komkommer in reepjes (snijd de waterige zaadlijsten eraf, deze kun je beter niet in je sushi verwerken). Snijd ook de wortel in reepjes en snijd de blokjes diepvries mango doormidden.
3. Roer de couscous los met een vork en breng deze op smaak met zout en peper.
4. Neem een norivel en leg deze met de grove kant naar boven. Verdeel hier de couscous over. Zorg ervoor dat je aan de boven- en onderkant van het sushivel wat ruimte overlaat. Druk de couscous stevig aan met je vingers of met de achterkant van een lepel.
5. Leg de wortel, komkommer en mango op de couscous en rol de sushirol op. Leg hem vervolgens even in de koelkast terwijl je verder gaat met de komkommersalade.
6. Maak linten van de komkommer met een dunschiller.
7. Meng de azijn, het limoensap, de olie, sojasaus en honing. Roer hier ook de sesamzaadjes door. Giet deze dressing over de komkommerlinten en serveer ze in een apart schaaltje.
8. Haal de sushirol uit de koelkast en snijd deze met een scherp (!) mes in 8 stukken. Het eerste en laatste stukje vallen misschien uit elkaar, dat maakt niet uit, eet ze gewoon stiekem op en dan heeft niemand het gezien.

Advertenties

One thought on “Recept: Couscous sushi met Aziatische komkommersalade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s